Relaxing Music Therapy

2012. április 29., vasárnap

Amit a májról, funkcióiról, valamint a májzsugorodásról  tudni érdemes (összefoglaló)


2012. február 10-én egy vérvizsgálat váratlanul nagyon rossz eredményt hozott.  A májra vonatkozó valamennyi paraméter bőven átlépte a megengedett határt. A hasam és a lábam is tele lett pangó vízzel. Elkezdtem fogyni. Folyamatosan fáradt voltam. Az ultrahang-vizsgálat pedig feltette az egészre a koronát: kimutatta, hogy egy gyógyíthatatlanak tartott betegségben, májzsugorodásban (cirrózisban)  szenvedek.

Eldöntöttem, hogy nem fogok ebbe beletörődni, és igenis meg fogok gyógyulni. Ennek dokumentálásra hoztam létre ezt a webnaplót.

Elsőként talán fussuk át mindazt, amit a májról ((hepar) tudni lehet vagy érdemes. 
Legnagyobb mirigyes szervünk. A rekeszizom alatt, a has jobb oldalán található. A nagyobb, jobb oldali és a kisebb, bal oldali lebenye között, azok aljánál helyezkedik el az általa termelt mésztőnedveket, az epét tároló epehólyag. A májból kivezető epeút és az epehólyagból kivezető csatorna a közös epevezeték, amely az epehólyag tartalmát a nyombélbe vezeti. A máj gazdag vérellátásának negyedrészét a szív felől kapja a májverőéren át, ez biztosítja a májsejtek és az epecsatornácskák falának ellátását, háromnegyed rész pedig a belek felől érkezik, a májkapu gyűjtőéren át. Benne a vérből  felszívódott, vagy a szervezetben bárhol keletkező ártalmas anyagok, amelyeket a máj lebont, átalakít és ártalmatlanít. Az ártalmas anyagokat az epébe juttatja, s azok a széklettel kiürülnek; vagy a vérbe juttatja, s a veséken keresztül a vizelettel távoznak a szervezetből.


A méregtelenítés mellett a számos létfontosságú funkciót lát el:

  • tápanyagokat állít elő,
  • fehérjét termel,
  • cukrot és glikogént raktároz, továbbá
  • szabályozza a szervezet hormon-, vércukor- és koleszterinszintjét, illetve folyadék-visszatartását.
  • A máj segít a szervezetnek a fertőzések leküzdésében.
Érdemes megnézni a közvetkező videót: http://www.hazipatika.com/mediatar/media/majzsugor/4588

Májzsugor: nem tréfadolog!

A szívünk dobog, a tüdőnk a légzés minden fázisában megmozdul. Nehéz lenne ezeket a szerveket nem észrevenni.Nem így van ez a májunkkal! Noha életfontosságú szerv, mégis általában észre sem vesszük, amíg az rendesen működik.
Ami nálam bekövetkezett, az a májzsugor, latin nevén cirrhosis hepatis.

Helyzetkép

Ez krónikus, súlyosbodó betegség, amely akadályozza a máj működését. Leggyakoribb kiváltó oka az idült alkoholizmus, de hepatitisz vagy egyéb betegségek is állhatnak a hátterében.

Érdemes megnézni az alábbi slide-show-t, amely néhány figyelemre méltó képet tartalmas a hepatitis B-ről.

http://reference.medscape.com/features/slideshow/hepatitis

Bármi is a kiváltó ok, az így elszenvedett károsodás hegesedéshez vezet az egészséges májszövetben. A heges szövet meggátolja a vér átáramlását a májon, így az nem működik megfelelően. A májzsugor folyamata megállítható ugyan, de a májkárosodás visszafordíthatatlan. Legalábbis ezt állítja az orvostudomány.

Napjainkban Magyarországon a második leggyakoribb halálok a májzsugorodás. Évente ez 8000 ember halálát, valamint körülbelül egy millió beteget jelent. A májcirrózisban elhaltak száma az utóbbi évtizedekben jelentősen emelkedett.

A májzsugor elterjedésének egy speciális mutatója, hogy az ország keleti régiójában alig találnak a balesetben elhunytak között olyan személyt, akinek a mája átültetésre alkalmas volna.

Mi is történik?

Bármilyen károsító tényező sújtja a májat, az - ha nem képes elhárítani – a májsejtek elhalását okozza. Gyulladást vált ki, melyet hegesedés követ. A képen egy egészséges és a zsugorodott emberi májró készült felvételt láthatunk.A különbség hatalmas!

Szerencsénkre májunk igen jól és gyorsan tud regenerálódni, azaz új májsejtek termelődnek és ezzel helyreáll az eredeti működés is, a beteg meggyógyul. Ha azonban szervezetünk immunrendszere nem képes elpusztítani a kórokozót (ez jellemzően a hepatitisz vírust), vagy a májat mindig újabb mérgező anyag (pl. alkohol) éri, akkor az ismétlődő gyulladás és májsejt pusztulás a máj eredeti, jellegzetes szerkezetének eltorzulásához vezet.

A májzsugorodás az az állapot, amikor a máj működő szövete megfogyatkozott, a májsejtek helyét hegszövet foglalja el. A máj vérellátása akadályozott, sokrétű feladatainak (anyagcsere, méregtelenítés) egyre kevésbé tud eleget tenni.
A "zsugor" kifejezés nem méretet jelöl. A zsugorodott máj lehet jóval nagyobb is, mint az egészséges.

Okok

A legtöbb májzsugor oka az alkohol, de számos egyéb ok is vezethet a máj idült betegségéhez, pl. a hepatitis B és C vírusok, vegyi anyagok (szerves oldószerek, festékek, permetező anyagok), sőt bizonyos gyógyszerek is károsíthatják a májsejteket. Öröklött anyagcsere-betegség, szívbetegség, az immunrendszer kóros működése is májzsugorodáshoz vezethet. A májat károsító tényezők egymást erősíthetik, így egy vírus okozta enyhe, idült májgyulladás rövid időn belül végstádiumú májbetegséggé fejlődhet, ha mellette akár kevés alkoholt is fogyasztunk, vagy szervezetünk más mérgező anyaggal találkozik rendszeresen.

Milyen tünetekkel jár?

A májzsugor, mivel a májban nincsenek idegvégződések kifejezett fájdalommal nem jár. Ez elviselhetőbbé teszi a betegséget. Veszélye ugyanakkor az, hogy a felismerése később történik meg.

A gyengeség, fáradékonyság, állandó rossz közérzet, a teltségérzet, hányinger, étvágytalanság, és az anyagcsere-folyamatok hanyatlása fogyáshoz vezet. Vitaminhiány tünetei jelentkeznek: végtagzsibbadás, nyelvégés, bőrgyulladás,vérszegénység. Megkevesbedhet a szőrzet, hullhat a haj és sorvadnak az izmok. A férfiaknak megnő a mellük, miközben heréjük kisebbedik, csökken férfiasságuk és nemzőképességük is, arcvonásaik egyre nőiesebbek lesznek. A nőknek viszont csökken mellméretük, vérzési rendellenesség, meddőség léphet fel. A mellkason, arcon pókláb rajzolatú apró erecskék, csillag alakú értágulatok jelennek meg, a tenyerek vöröses színűek, a tenyér inai is zsugorodhatnak.

A sárgaság, hasvízkór (ascites), lábdagadás, aluszékonyság már a betegség előrehaladott állapotát jelzik. Sajnos ezek nálam már mind jelentkeztek.
Ami szerencsére nálam nem (ne is jelentkezzenek soha!) a has bőrén medúzafő alakban áttűnő erek, a tudatzavar, amikor a beteg nem tud koncentrálni, keze reszket, zavartan viselkedik, esetleg eszméletlenné válik (kóma), a vérzékenység már igen súlyos tünetek.


Milyen vizsgálatok szükségesek?

Egyszerű vérvizsgálatok segítségével kimutathatók a májbetegség fő mutatói. Az ún. májpanel általában hét fontos vegyület kimutatását tartalmazza, s ez számos más vizsgálat egészíti ki.
A hasi ultrahang-vizsgálat a máj szerkezeti átépülését, keringési zavarát, esetleg folyadékgyülem megjelenését jelzi.

A gyomortükrözés gyomorpanaszok hiányában is vérzésveszélyt jelentő fekélyt, tágult nyelőcsővénákat derithet fel. Különböző vizsgálatok történnek a betegség okának felderítésére. Meg kell vizsgálni a véralvadást, a vérfehérjéket. Jellegzetes tünetek esetén a máj szövettani vizsgálatára (májbiopsziára) általában nincs is szükség.

Kezelési lehetőségek
Az időben felfedezett májzsugor habár nem gyógyítható, de viszonylag jól karbantartható. A leletektől függően kell szedni gyógyszereket. Vízhajtót, ha has vagy lábvizesedés lépett föl, ún. béta-blokkolót ill. nitrátot a nyelőcsővérzés ellen, laktulózt a felszaporodott méreganyagok eltávolítására.

A májzsugort kiváltó októl és az adott állapottól függően lehet szükség más gyógyszerekre is. A gyógyszerek mellett életmódváltás is szükséges. Bármi is okozta a máj betegségét, szigorú és teljes alkoholtilalmat kell tartani.


Következmények

A májzsugor rosszabbodását nagymértékben le lehet lassítani, de meggyógyítani nem lehet - legalábbis a hivatalos orvostudomány állítása szerint. A májbetegek fogékonyak különböző fertőzésekre, mint pl. tüdőgyulladás, húgyúti fertőzések, hashártyagyulladás, nyelőcső gombásodás.

A betegség életveszélyes szövődményei a nyelőcsővérzés, a hasvízkór, a májkóma. Nagyobb az esély májdaganat kialakulására. A megfelelő életvitel, az orvosi tanácsok következetes betartása, a folyamatos gyógyszeres kezelés mellett ezek a végső szövődmények sokszor megelőzhetők, vagy elháríthatók.

Summázat

A májzsugor a májkárosodás végső stádiuma. Bizonyos feltételek megléte esetén lehet húzni az időt, és fel lehet tartani az elfogadható életminőséget. Ám a mai ismereteink szerint egyetlen megoldás van: a májátültetés. Ez azonban nem mindenkinek adható, és persze mint minden műtét, ez is kockázattal jár. A legnagyobb azonban az, hogy a szervezetben megbúvó vírusok aktivizálódhatnak, és megtámadhatják a beültetett szervet is.

1 megjegyzés: