Relaxing Music Therapy

2012. június 17., vasárnap


Ellentmondásos laboratóriumi adatok I.
(Májpanel)

A diagnosztizálás és az aktuális állapot követését legegyszerübben vrvizsgálatokkal lehet követni.
Ezeknek három fő csoportja létezik. Az elsőbe a hagyományosnakl nvezhető vizsgálatok tartoznak, melyek a vér általános állapota mellett a máj által termel enzimek koncentrációját is mutatja.
Sokféle vizsgálatot kérhet ilyenkor az orvos, de leggyakrabban az ún. májpanel adatadaira kíváncsi. A máj panelhez tartozó vizsgálatok a máj betegségeinek vagy károsodásának kimutatásához, a máj működésének értékeléséhez és monitorozásához szolgáltatnak hasznos információt. A panel alapvetően hét vizsgálatot tartalmaz, amelyet egy vérmintából azonos időben végeznek el. Ezek az alábbiak:

·         Alanin-aminotranszferáz (ALT vagy GPT) – főleg a májban található enzim, az egyik leghasznosabb vizsgálat a hepatitis kimutatására



Rerenciaérték felső határa 41 U/L. Február 10.-én ennek 5,4 -szeresét mérték. Utána csökkent, majd május 4 után ismét nőtt. Az induló értéket leszámítva átlagértéke: 151, szórása: 29.


·         Alkalikus foszfatáz (ALP) – az epevezetékekhez kapcsolódó enzim; gyakran megemelkedik a szintje, amikor elzáródás van
·         Aszpartát-aminotranszferáz (AST vagy GOT) – a májban található enzim, de más szervekben is előfordul, főleg a szívben és a szervezet más izomszövetében

 Rerenciaérték felső határa 40 U/L. Február 10.-én ennek 6,2 -szeresét mérték. Utána csökkent, majd május 4 . után ismét nőtt. Az induló értéket leszámítva átlagértéke: 168, szórása: 20. Kezdetben csökkenő, jelenleg inkább emelkedő trend.
 
·         Bilirubin – gyakran (különösen sárgaság esetén) mindkét formájának meghatározását kérik: a totál bilirubin a vérben található összes bilirubin mennyiségét; a direkt bilirubin a májban konjugálódott (egy másik összetevőhöz kapcsolódott) formát méri.




Normálértéke 17 µmol/L alatt van. Az ennél magasabb szint sárgasághoz vezethet, májbetegségre hívja fel a figyelmet, ill. az epeutak elzáródására, pl. epekőre utal. A totál bilirubin a vérben található összes bilirubin mennyiségét méri. Nálam emelkedő trend tapasztalható némi hullámzással.




Hullámzó, javulást nem mutató trend. Kb. négyzer olyan magas, mint a referenciatartomány felső értéke.

·         Albumin – a máj által termelt legfontosabb fehérje féleséget méri, és rámutat arra, hogy a máj fehérje termelése megfelelő-e.



·         Totál Protein (Összfehérje) - az albumin mellett az összes egyéb fehérje féleség (ide sorolva a fertőzés elleni küzdelemben részt vevő ellenanyagokat is) mennyiségét méri a vérben.





·           Ferritin
Májban termelődő fehérje, mely vasat köt meg. Gyulladásokban, daganatos betegségekben és májkárosodás esetén fokozottan termelődik.


Értéke nálam  aggasztóan emelkedik.

Egyéb vizsgálatok, amelyeket a máj panellel együtt szoktak kérni: gamma-glutamil transzferáz (GGT), laktát dehidrogenáz (LDH), prothrombin idő (PT/INR).
Ezekre - mivel kisebb jelentőségűek - nem térek külön ki.


A labor-adataimmal az a legnagyobb baj, hogy azoknak egy idő után saját maguktól is javulniuk kellene. Működésbe lép ugyanis a szervezet védekező rendszere. Megindul az antianyag termelése. Különösen a GPT, GOT és a bilirubin értékinek kellene csökkennie, de ez nem következik be.


Ugyanakkor látni kell, hogy a májszérum értékekben bekövetkező változás csupán következmény. Fontos nézni őket, de az igazán fontos dolgokat a vérvizsgálat egy másik csoportja mutatja.


A következő bejegyzésben ezekre térek ki: az ún. szerológiára. Míg a májpanel elsősorban a betegség következményeit, és a máj által termel enzimek koncentrációját mutatja, a szeronógia már a vírusok jelenlétét mutató antigének, valamint a szervezetnek erre adott válaszátm, az antestek megjelenését és koncentrációját mutatja. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése