Relaxing Music Therapy

2012. június 2., szombat

Tények és gondolatok a "gonosz" vírusokról


Egy korábbi bejegyzésemben már írtam, de bizonyára nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a vírusok nem élőlények. Ez a tény - mint ahogy az egészség-betegség kérdéskör számos lényegi megállapítása - nem ment eléggé át a köztudatba. E bejegyzés előtt nem sokkal a tévében is egy gomba kapcsán elhangzott, hogy az "megöli a vírusokat". Márpedig vírusokat nem lehet "megölni", mivel azok nem is élnek. A fenti fantáziakép sem a valóságot, hanem az emberek tudatában lévő képet mutatja a "gonosz" vírusokról.

Nézzük meg ezt egy kicsit részleteiben!

Mai ismereteink szerint a legkisebb élőlények a baktériumok. Ezek mérete 0,2 és körülbelül 500 mikrométer között változik, de átlagosan 20 mikrométeresek. (A mikrométer a méter egymilliomod része.) A baktériumok sejtmag és valódi sejtszervecskék nélküli, ún. prokarióta élőlények, így a jelenlegi földi élővilág legalacsonyabb szerveződési szintjét képviselik. Genetikai állományuk rendszerint egyetlen, kör alakú kromoszómából áll.

Mi a helyzet a vírusokkal? A vírusok nagyságrendekkel kisebbek (nanométeres nagyságrend, azaz a méter egymilliárdod része). Nem mutatják az élőlényekhez kapcsolódó életjelenségeket: a táplálkozást, a légzést, a növekedést, a mozgást stb. Még a szaporodásra sem képesek önállóan. Valójában DNS-ből vagy RNS-ből valamint valamilyen fehérjéből épülnek fel, azaz kétféle molekula keverékei. Igaz, hogy ebből az egyik egy elég bonyolult örökítő anyag, vagyis hordoz információkat, ám önmaga nem él, és ez az egész katyvasz (tehát a DNS és valamilyen fehérje) nem élőlény.

A problémát az okozza, hogy a szervezetbe jutva, bizonyos körülmények megléte esetén, úgy tűnik, hogy meg tudják változtatni a vírust befogadó élőlény működését, ezáltal azt a benyomást kelthetik, mintha maguk is élőlények lennének, méghozzá nagyon is agresszív, romboló betolakodók.

Hogy ne csak általánosságokban beszéljünk, nézzünk néhány konkrét adatot. A hepatitis B "fertőzés" világszerte elterjedt, jelenleg a becslések szerint több mint 2 milliárd ember "fertőződött meg" a vírussal a Föld teljes lakosságából. Ez egy brutálisan nagy szám! Mintegy 360 millió beteg krónikus hepatitis B fertőzésben szenved, amely komoly rizikófaktor: a krónikus hepatitis B talaján ugyanis, májzsugor és májrák alakulhat ki. Évente körülbelül 500-700 ezer haláleset történik, melyt a hepatitis B vírus rovására írnak, holott ez a vírus a befogadó személy, az ún. gazdaszervezet aktív együttműködése nélkül kizárólag teljesen élettelen anyagként viselkedik, és nem okoz semmit.

A vírusok - így a hepatitis B vírus is - nem rendelkeznek semmiféle önálló szándékkal vagy elképzeléssel, hiszen nem élnek. Nem céljuk megbetegíteni a szervezetet, mivel más élősködőktől (baktériumok, gombák stb.) eltérően nem a gazdaszervezet által termelt anyagok eltulajdonításán múlik a megmaradásuk. Mivel nem kell nekik ennivaló, amit a gazdasejtből vonnának el, ezért a vírus megmaradása nem is függ a gazdasejtbe valóbehatolásuk sikeres vagy sikertelen voltától. Nem céljuk megbetegíteni a szervezetet. A velük való probléma abból fakad, amilyen módon egy szervezet kölcsönhatásba lép velük. Ha valamiféle disszonancia lép fel szervezet működésében, akkor az képes maga ellen fordítani ezeket a vírusoknak nevezett molekulákat. Egy erős, jó állapotú testben a vírusok semmiféle kedvezőtlen változást nem hoznak létre.

Ki vagy mi is valójában az ellenség?

Valójában a betegség okozója a valamilyen szempontból diszharmóniában lévő szervezet, és NEM a vírus. A vírus önmagában szaporodásra sem képes, de a szervezet rossz állapotban hajlik arra, hogy a "fertőzéssel" kapott vírust mintának használva további vírusokat termeljen. Noha vírus behatolása a szervezeteben valamilyen jól vagy rosszul behatárolható eseményhez kötött, pl. egy vírushordozó személy testnedveivel való érintkezés), ám nem ez eredményezi a betegséget, Ha a szervezet figyelmen kívül hagyná a testbe jutott vírust, vagy valamilyen hasznos célra fordítaná annak jelenlétét, ahogyan azt egy egészséges szervezet teszi, az égvilágon semmi baj sem történne.

A vírusok elleni harc hiábavaló és felesleges, mert a vírusoknak egyetlen ellenszerük van: a test-lélek-szellem zavartalan működése. A probléma ott gyökerezik, hogy az orvostudomány folyamatosan kiirtani akarja a vírusokat, nem pedig megérteni őket, hogy esetleg gyümölcsöző legyen a fegyverszünetre irányuló kommunikáció.



  





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése